zorgmakelaar0Na het herseninfarct van haar man deed Betty (40) iets heel moeilijks: hulp vragen. Nu helpt ze anderen over die drempel

KERKWERVE – Vijf jaar geleden had Betty Lefrandt (40) uit Kerkwerve nog nooit van het woord mantelzorger gehoord. Toen haar man Dale (49) een herseninfarct kreeg, zette dat hun beider leven van het ene op het andere moment op zijn kop. Betty werd mantelzorger én deskundige in het zoeken naar hulp om overeind te blijven. Ze besloot zich er zelfs in te specialiseren. Maandag 8 november gaat Lefrandt als eerste mantelzorgmakelaar van Schouwen-Duiveland aan de slag.

 

Betty en Dale Lefrandt leefden tot een paar jaar terug een sprookjesleven. De twee waren dolverliefd. Ze hadden allebei een goede baan en vrije tijd die ze vulden met uitstapjes, vakanties, vrienden en allerlei geweldige activiteiten. Daaraan kwam een eind toen Dale in februari 2017 een herseninfarct kreeg.

Alleen maar bezig met overleven
Van het ene op het andere moment was Betty Lefrandt 24/7 voor haar partner aan het zorgen. Net als heel veel andere mantelzorgers dacht ze dat wel even te kunnen. ,,Je vindt eigenlijk zelfs dat niemand het zo goed kan als jij. Ik vond dat ook, echt. Dat is een enorme valkuil. Want je bent alleen maar bezig met overleven. Je staat áltijd aan.”

Betty had in die tijd geen idee waar ze terecht kon voor hulp. Ze voelde zich van het kastje naar de muur gestuurd en stond aan te kloppen bij tal van loketten. ,,Het is heel ondoorzichtig waar je terecht kunt voor hulp. Daar gaat heel veel tijd en energie in zitten. Ik ben er zelf maanden mee bezig geweest.”

Alle ballen in de lucht
Na twee jaar zorg voor Dale stortte de Kerkwerfse helemaal in. Ze kreeg medische problemen en het lukte haar niet langer alle ballen in de lucht te houden. Haar werk bij het Havenbedrijf Rotterdam moest ze opgeven. Dat voelde heel wrang.

,,Dat was een wereldbaan. Als ik vijf jaar terug een mantelzorgmakelaar had gekend, dan had ik waarschijnlijk mijn baan kunnen behouden, mét bijbehorende inkomsten. Ook had ik Dale’s partner kunnen zijn in plaats van zijn zorgverlener. En het had me bakken aan tijd, energie én frustratie gescheeld.”

En dan moet je nog de onwijs dappere stap durven zetten om hulp te vragen. Voor mezelf is dat een van de dapperste dingen die ik ooit heb gedaan

Betty Lefrandt, Mantelzorgmakelaar van Zie Jou
Een mantelzorgmakelaar is iemand die alle zorgwetten van haver tot gort kent en mantelzorgers ondersteunt bij al het uitpluis- en regelwerk op het gebied van zorg. Via het loopbaanbegeleidingstraject dat Betty volgde, ontdekte ze hartstikke goed te zijn in dat wat ze noodgedwongen voor zichzelf had gedaan.

hoe werkt mantelzorg

Denken in mogelijkheden
Ze besloot de post-hbo-opleiding mantelzorgmakelaar te volgen. Op maandag 8 november begint ze haar eigen bedrijf Zie Jou. ,,Ik ben iemand die altijd denkt in mogelijkheden. Maar ik gun ook echt iedere mantelzorger een mantelzorgmakelaar, juist omdat ik weet hoe het is om te mantelzorgen.”

In Zeeland heeft Betty niet veel collega’s. Er is maar een handjevol mantelzorgmakelaars actief. Dat komt doordat het nog een betrekkelijk nieuw beroep is, denkt de Kerkwerfse. Ook kan het komen doordat mantelzorg nog altijd een onderschat probleem is. Het gaat om je partner, je ouders of je kind. Daar zorg je toch gewoon voor? ,,Je moet als mantelzorger dus eerst erkennen dat je mantelzorger bent. Dan moet je erkennen dat het best een beetje veel begint te worden. En dan moet je nog de onwijs dappere stap durven zetten om hulp te vragen. Voor mezelf is dat een van de dapperste dingen die ik ooit heb gedaan.”

Dale Lefrandt liep door zijn herseninfarct onder meer afasie en een verlamde arm op. Hier staat hij met Annemarie Hanse bij het activiteitenbord, dat structuur geeft aan zijn dag. Hanse komt als zzp-er, met een heel team aan zzp-ers, dagelijks voor adl (algemene dagelijkse verrichtingen) bij Dale en Betty over de vloer
Dale Lefrandt liep door zijn herseninfarct onder meer afasie en een verlamde arm op. Hier staat hij met Annemarie Hanse bij het activiteitenbord, dat structuur geeft aan zijn dag. Hanse komt als zzp-er, met een heel team aan zzp-ers, dagelijks voor adl (algemene dagelijkse verrichtingen) bij Dale en Betty over de vloer © ZieJou
Hoe werkt de mantelzorgmakelaar?

Het bedrijf Zie Jou van Betty Lefrandt gaat maandag 8 november van start. Mantelzorgers en bedrijven kunnen vanaf die datum bij de mantelzorgmakelaar aankloppen voor hulp en advies.

Als mantelzorgmakelaar weet Lefrandt alles van zorgwetten en -regelingen op het gebied van de thema’s zorg (douchen, wassen en aankleden), woning, welzijn, werk, inkomen en recht. Na een bezoek aan huis kijkt ze wat er specifiek nodig is om te zorgen dat de mantelzorger het kan volhouden. Dat is bij iedereen anders. De een is met flexibeler werktijden gebaat, een ander met een aanpassing aan de woning.

Lefrandt komt met een advies op al die thema’s, inclusief een lijst met mogelijkheden en het bijbehorende kostenplaatje. Mantelzorgers kunnen daar zelf mee aan de slag of ze kunnen de mantelzorgmakelaar hulp vragen bij het regelen.

Vanaf 8 november is de website zie-jou.nl in de lucht. Zie Jou is ook bereikbaar via 06-19984484.

Share

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *